Tilburgs Blog

Opmerkelijke verhalen uit een bijzondere stad

Tilburgs beste websites

Het zijn sites die ik regelmatig bezoek omdat ze de moeite waard zijn. Dit is puur een individuele beoordeling en de volgorde is alfabetisch!

Link Erfgoedvereniging Tilburg: monumenten op de kaart
Tilburg staat niet bekend als een monumentenstad. Geen middeleeuws centrum en oude stadsmuren, maar een industriestad uit de negentiende eeuw. Toch zijn er vele honderden beschermde monumenten en monumentwaardige panden. Misschien wat meer verspreid dan elders, maar voor wie goed wil kijken is er veel moois te zien. Een site van de Heemkundekring Tilburg (of Heemkundekring Tilborch).

Link Regionaal Archief Tilburg
Regionaal Archief Tilburg biedt een schat aan historische, genealogische en beeldinformatie van de stad Tilburg en de aangesloten gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout en Waterschap De Dongestroom.

Website Regionaal Archief Tilburg

Link TilburgDailyPhoto, Schôon... voor wie het wil zien
Elke dag een foto van Tilburg op deze site.

Link Tilburgers.nl, sinds 2007 dé nieuwswebsite van Tilburg.
Tilburgers.nl geeft met interessant nieuws en diverse berichten een actueel en veelzijdig beeld van de stad en haar bewoners door helder geschreven teksten in begrijpelijke taal, duidelijke foto's en veelzeggende filmpjes.

Wordt vervolgd. Reacties via het contactformulier.


Henny Vrienten overleden

Zanger Henny Vrienten van Doe Maar is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan concertorganisator Mojo laten weten.
Naast de voorman en bassist van de populaire popband Doe Maar was Vrienten ook componist, gitarist en pianist. Hij maakte muziek voor kinderprogramma's Sesamstraat en Het Klokhuis en bracht ook solo een aantal albums uit.
Ook schreef hij de muziek voor tientallen Nederlandse films en musicals. Hij ontving daarvoor de Zilveren en Gouden Harp, twee Gouden Kalveren en een Musical Award. Volgens Mojo werkte hij recentelijk aan de musical De Koning van Amsterdam, die later dit jaar in première gaat.

Henny Vrienten is thuis in het bijzijn van zijn gezin overleden. De uitvaart vindt in besloten kring plaats.

In 2013 vroeg het VRT Radio 1-programma 'Joos' een aantal duo's (schrijvers én zangers) om een nieuw Nederlandstalig nummer te maken. Henny Vrienten schreef voor die reeks 'Tilburg, Texas'. De tekst kwam van P.F. Thomése.


Fietsen of lopen door Tilburg, het is beide leuk (zelfs in de regen)

Bekijk een fietstocht vanaf het westen van Tilburg, door het centrum naar het station. Een rit van ongeveer 10 minuten door een kletsnat Tilburg. Meer informatie en foto's op de website Bicycle Dutch. De opname dateert van 8 januari 2020.

Via het Twitter-account Tilburgse krantje kwam ik bovenstaande opmerkelijke YouTube-film tegen. De tocht start bij het Tilburgse station, de regen klettert op de paraplu van de filmer die ruim een uur door het Tilburgs centrum kuiert.


Brabantse Playlist

Een lijstje met mijn favoriete muziek uit Noord-Brabant. Het is helaas jammer dat je een Spotify-account moet hebben om de lijst zonder hindernissen te beluisteren.


Toen in Tilburg: zo zag zorgwoning Sint Jozefzorg er vroeger uit

In 1948 werd in Tilburg de stichting Sint Jozefzorg opgericht door de rooms-katholieke kerk. Met die katholieke waarden realiseerde de stichting, het voor die tijd, meest moderne en luxe bejaardentehuis aan de Ringbaan Zuid. Kijk je mee naar dit mooie stukje geschiedenis?

Tekst op de ansichtkaart: Tilburg, Pension St. Jozefzorg © Eigen beheer Tekst op de ansichtkaart: Tilburg, Pension St. Jozefzorg
Op de voorgrond de Ringbaan Zuid met daarnaast de ventweg. In de verte de schoorsteen van AaBe.
© Eigen beheer.


Websites die ik regelmatig bezoek

Link Brabants Dagblad
Link Erfgoed Tilburg
Link Erfgoedvereniging Tilburg: monumenten op de kaart
Link Familiegeschiedenis van Leo van Pelt
Genealogische site van neef Leo met onderzoek naar de familienamen van Pelt, van Iersel, Verrijt, Raaijmakers, Robben, Verhoeven, Dekkers en van Beurden.
Link Het geheugen van Brabant - BHIC
Link Genealogische site van Frits van Loon
Link Heemkundekring Tilborch
Link KB-catalogus
Link Open Archieven
Doorzoek de genealogische gegevens van Nederlandse en Belgische archieven.
Link Stadsnieuws bij Uitgeverij Em. de Jong
Link Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed
Link Ticket to Tilburg
Link Tilburg University » Brabant-Collectie

Zijn er familiale van Pelt-sites op internet? Laat het me weten.