Tilburg Bierstad

'De vrouwen achter het bier'

In de documentaire 'De vrouwen achter het bier' geven documentairemaker Semmi Langenhuijsen en bierbrouwer Kiki van Beerendonk een podium aan vrouwen in de bierwereld. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de geschiedenis van vrouwen in bier (met levende legende Rosa Merckx, 97 jaar en voormalig brouwer van Liefmans), de pracht van de bierwereld, maar ook het onvermijdelijke seksisme in deze door mannen gedomineerde branche — zowel in productie als aan de bar. Uiteindelijk schetst de documentaire een totaalbeeld van deze beweeglijke wereld gezien door de ogen van de vrouw.

'De vrouwen achter het bier'

Bierbrouwen was rond de 14e eeuw een thuisambacht. Zoals bij veel zaken die in huiselijke kring bedreven werden, vertolkten vrouwen hierbij een centrale rol. Die rol verdween toen het brouwen van bier in de 17e eeuw een commerciële activiteit werd, gedomineerd door de kostwinners van die tijd: mannen. Hoewel bier nog steeds door velen als een absoluut mannenproduct wordt gezien, zijn er in de bierwereld toch tal van vrouwen actief en succesvol. Hoe ervaren zij hun ambacht in een wereld waar mannen al honderden jaren de dienst uitmaken?

De première van 'De vrouwen achter het bier' is zaterdag 28 mei om 22:00 uur te zien bij het vierdaagse bierfestival Mout in het Tilburgse Spoorpark. Een preview van de documentaire is alvast te bekijken via YouTube.
Inmiddels is de documentaire: De Vrouwen Achter Het Bier volledig te bekijken (inclusief ondertiteling).

Shot van filmscènes ducumentaire 'De vrouwen achter het bier'

Voor Brabantsbier.eu deed ik een klein onderzoek naar Noord-Brabantse brouwende vrouwen in het verleden. Er waren vroeger heel wat vrouwen die de roerstok hanteerde. Vaak werd het brouwbedrijf door de vrouw voortgezet na het overlijden van de echtgenoot. Een paar voorbeelden van brouwende vrouwen: wed. Arnolda Ebben-Boelaars (bierbrouwster van brouwerij De Valk, Best), Anna Arts-Maas (bierbrouwster van de Budelse brouwerij), wed. Clerx-van Gaal (bierbrouwster van brouwerij De Zwaan in Geldrop), weduwe Cornelia de Kroon-Koolen (bierbrouwster in Oirschot), Noberta van Tulder (ongehuwd bierbrouwster en eigenaresse van brouwerij van Tulder, Tilburgse wijk Loven), wed. Baken-Bijnen (bierbrouwster van brouwerij De Zwaan te Valkenswaard).
In archieven kom je ook dikwijls het woord bierbrouweresse tegen.

Wellicht is enig onderzoek nodig naar de vrouwen achter het bier.
Een interessant boek is Brouwen, branden & bedienen (Werkende vrouwen in de Nederlandse dranknijverheid, 1500-1800) door Marjolein van Dekken, een proefschrift verschenen in 2010.

Lees ook dit artikel op Historiek: Vrouwen brouwen al sinds mensenheugenis bier


Bij een goed glas bier hoort een lekker stukje kaas

Cum Laude Awards voor de Kaasmakerij van Koningshoeven

De Bond van Boerderijzuivelbereiders heeft de kazen van Koningshoeven beoordeeld als kwalitatief goed én lekker. De belegen naturel geitenkaas en de oude naturel koemelkkaas ontvingen hiervoor op 17 maart jl. elk een Cum Laude Award. Ook de jong-belegen Isid'or geitenkaas kreeg een uitstekende beoordeling.

De winnende én andere kazen van de Kaasmakerij, gemaakt van gepasteuriseerde biologische melk en met vegetarisch stremsel (microbieel), zijn te koop in de Kloosterwinkel, gevestigd bij de abdijpoort van Koningshoeven. Klik hier voor de openingstijden. U kunt de meeste kazen ‒ én tal van andere artikelen ‒ ook bestellen in de webwinkel van Koningshoeven.

Websites van Abdij Koningshoeven

Link Kaasmakerij Koningshoeven
Link 140 jaar Koningshoeven
Link Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven
Link Proef de stilte - La Trappe Trappist
Link Proef de stilte - Kloosterwinkel

Adres: Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot

Oude ansicht Abdij van Koningshoeven Oude ansicht Abdij van Koningshoeven (ingekleurd via de website MyHeritage).
© Eigen beheer.


Tilburgse bierbrouwer KraftBier brouwt speciaalbier met Autodrop Cadillacs

De wereld van craftbieren in Nederland blijft groeien. Ook de exotische smaakcombinaties blijven zich ontwikkelen. Bierbrouwer Lowlander brouwde al eens een bier in samenwerking met HEMA met de smaak van de befaamde tompouce erin verwerkt. Nu is het de beurt aan de Tilburgse bierbrouwerij KraftBier. In samenwerking met Autodrop hebben ze nu een wel heel bijzonder bier gebrouwen: de 'Vroemmm'. Dit is een Cadillac Candy IPA.

Autodrop × KraftBier = Vroemmm


Nieuwe trappistenabt zegt 'tout Brabant' vaarwel en herijkt samenwerking met Bavaria

"Hier staat een abdij niet voor." Met die woorden maakt de nieuwe abt van de trappisten in Berkel-Enschot een eind aan de jaarlijkse Koningshoeven Ontmoeting.


Dennis en Thijs starten Tilburgs biermerk 't Roesje

Blond, tripel, IPA, ale, bock... Dennis van den Beukel en Thijs Dingemans lusten een speciaalbiertje op zijn tijd. "We dachten: waarom kunnen wij het niet zelf?" De zoektocht naar het lekkerste bier kreeg een nieuwe dimensie; de mannen startten in 2021 het Tilburgse biermerk 't Roesje.


Tilburgse brouwerij komt met bier tegen epilepsie

Stadsbrouwerij013 brengt een nieuw biertje uit. Bier met een verhaal, noemen ze het zelf. De 'Grand Mal' is gebrouwen om aandacht voor epilepsie te vragen. "Onze brouwmeester heeft een dochtertje met moeilijk behandelbare epilepsie", aldus Geert van der Wiel van de brouwerij.
Stadsbrouwerij013 richtte ook een donatiepagina voor het Epilepsie Fonds op.


Tilburgs biermerk KraftBier groeit en verhuist naar nieuwe locatie

Een kleine twee jaar geleden had ondernemer Rob van den Meijdenberg niet gedacht te zijn waar hij nu staat. Zijn onderneming KraftBier heeft ondanks corona toch een positieve groei door weten te maken. Het bier stroomde misschien niet in de Brabantse kroegen maar de blikken Kraft reikten tot ver boven de rivieren. Om de groei bij te kunnen benen heeft KraftBier een nieuw pand gevonden, Fabriek59 in Tilburg. Hiervoor is een tweede crowdfunding gestart.

Grôote Kwèèk een bier van KraftBier


Tour des Trappistes

'Wandelen van abdij naar abdij met een bierige inkijk in de trappistenbrouwerijen'

Tour des Trappistes is geen wandelreisgids en is geen bierboek. Het is het beste van twee werelden. In Tour des Trappistes neemt wandelaar en bierliefhebber George Nelis u mee op zijn voettochten van trappistenabdij naar trappistenabdij. Aan het eind van elke wandelverhaal volgt een reportage van Frank Stoute over de betreffende trappistenabdij én bijbehorende brouwerij en trappistenbieren. Een boek dat inspirerend wegleest voor wandelaars, bierliefhebbers en mensen die geïnteresseerd zijn in de historie en rustieke omgeving van de trappistenkloosters en hun bieren. Voor de échte geoefende wandelliefhebbers telt deze publicatie negen suggesties en aanknopingspunten voor stevige en devote meerdaagse wandelroutes. Met ruime aandacht voor de Tilburgse trappist La Trappe en De Kievit in Zundert.
Het boek is te bestellen via de webshop van Bier! magazine. De prijs is € 12,95 (exclusief verzendkosten).

Cover Tour des Trappistes


Brouwhistorie Tilburg

Tilburger Theo van Etten is zelfstandig tekstschrijver met een specialisatie voor bedrijfs- en jubileumboeken. Tevens is hij eigenaar van Tekstbureau Theo van Etten. Bovendien publiceert hij regelmatig artikelen over de geschiedenis van Tilburg. Op dit moment doet Theo onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse bierbrouwerijen. Het resultaat van dit onderzoek kun je lezen op de website Bedrijfsboek Tilburg. Momenteel (4 oktober 2021 ) zijn er acht artikelen op de site beschikbaar. Het is de bedoeling om in de toekomst een boek uit te brengen over de brouwhistorie van Tilburg, interessant want de gemeente telde in het verleden nogal wat brouwerijen. Het artikel "Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt" verscheen in het voorjaar-nummer (2021) van het tijdschrift Erfgoed Magazine Tilburg.

bedrijfsboektilburg.nl/brouwerijhistorie-tilburg

Van Theo van Etten verschenen eerder de boeken "Stenen uit de Rauwbraken" (2011), "Verdwenen Rauwbraken" (2017), "Van Arke Noachs tot Sint Filippus" (2017) en "Het kanaal van mijn grootvader".

Meer over het Tilburgs brouwerijverleden is ook te lezen op de website Brabantsbier.eu.


Film Tilburgse bierbrouwers

Een leuke film van Gerard Otten, gepubliceerd op 26 april 2019. Hij is webmaster van de site Bij ons in Tilburg. Op het YouTube-kanaal van Gerard zijn meer films over Tilburg te bekijken.


Tilburgse brouwerijen in 2022

Met dank aan Brabantsbier.eu en Nederlandse Biercultuur.

1. Bierbrouwerij de Koningshoeven - La Trappe Trappist
Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot
Opgericht in 1884
140.latrappe.nl
nl.latrappetrappist.com
www.kloosterwinkelonline.nl
www.koningshoeven.nl
www.trappistenkaas.nl
info@latrappe.nl
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels

2. Brouwerij De Blauwe IJsbeer
Goirkekanaaldijk 211-23, 5048 AA Tilburg
Opgericht in 2012 in Nieuwpoort (Zuid-Holland)
www.brouwerijdeblauweijsbeer.nl
info@brouwerijdeblauweijsbeer.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

3. Torens Tilburg
Piushaven 22, 5017 AN Tilburg
Opgericht in 2014
www.torenstilburg.nl
info@torenstilburg.nl
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels

4. KraftBier
Kapitein Hatterasstraat 1-10, 5015 BB Tilburg
Opgericht in 2015
kraftbier.nl
kraftbier.nl/shop
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

5. LOC Brewery
Burgemeester Brokxlaan 8 84 (Gebouw 84), 5041 SJ Tilburg
Opgericht in 2015
www.loc-brewery.com
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels

6. Gebroeders Hop
Dieze 18, 5032 XH Tilburg
Opgericht in 2016
www.gebroedershop.nl
www.gebroedershop.nl/product-categorie/hop-shop
info@gebroedershop.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

7. Stadsbrouwerij Tilburg
Noordhoekring 75, 5038 GC Tilburg
Opgericht in 2017
stadsbrouwerijtilburg.nl
stadsbrouwerijtilburg.nl/winkel
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels

8. Stadsbrouwerij 013
Piushaven 1, 5017 AN Tilburg
Opgericht in 2018
stadsbrouwerij013.nl
bestellen.stadsbrouwerij013.nl
verkoop@stadsbrouwerij013.nl
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels

9. Brouwerij 'T MAG
Le Sage ten Broekstraat 18, 5041 CM Tilburg
Opgericht in 2018
facebook.com/BrouwerijTMAG
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

10. Brouwerij de Man
Jacob van Oudenhovenstraat 26, 5014 KT Tilburg
Opgericht in 2018
www.brouwerijdeman.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

11. Brouwerij De Halve Ton
Akkerstraat 47, 5025 ME Tilburg
Opgericht in 2019
www.brouwerijdehalveton.nl
brouwerijdehalveton.nl/index.php/webwinkel
info@brouwerijdehalveton.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

12. Brouwerij Dompel
Aphroditestraat 37, 5047 TW Tilburg
Opgericht in 2020
www.dompel.beer
www.dompel.beer/shop
info@dompel.beer
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels

13. Feline Bracitorium
Vlagtweddestraat 139, 5036 VP Tilburg
Opgericht in 2020
felinebracitorium.com
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

14. Fredslaw
Tilburg
Opgericht in 2020
fredslaw.nl
fred@fredslaw.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

15. De Kneiter
Naardenstraat 9, 5045 MJ Tilburg
Opgericht in 2020
kneiter.net
sales@kneiter.net
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

16. De Laatste Brouwers
Brevierstraat 57, 5057 EK Berkel-Enschot
Opgericht in 2020
delaatstebrouwers.nl
info@delaatstebrouwers.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

17. Uit de kelders van Udenhout
Udenhout
Opgericht in 2020
www.uitdekeldersvan.nl
info@uitdekeldersvan.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

18. Howdo Beer
Piushaven 6, 5017 AN Tilburg
Opgericht in 2021
howdo.nl
info@howdo.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

19. Brouwerij Momentum
Tilburg
Opgericht in 2022
untappd.com/BrouwerijMomentum
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels

Er zijn dus maar liefst 19 brouwerijen in de gemeente Tilburg, dat betekend dat er altijd wel iets lekkers te proeven is. Maar doe rustig aan, drink een lekker bier maar met mate!
Dit is de stand per 3 augustus 2022.


Aantal bierbrouwerijen in Noord-Brabant en Nederland

Volgens de website Nederlandse Biercultuur telt Nederland op 13 augustus 2022 967 actieve bierproducenten (brouwerijverhuurders, brouwerijhuurders en workshopbrouwerijen). Noord-Brabant is koploper, de provincie bezit het grootste aantal brouwerijen, maar liefst 218.

www.nederlandsebiercultuur.nl